Marzena i Marcin Galiccy i O drodze ważniejszej niż cele i o zmienianiu świata z poziomu własnego talerza

O drodze ważniejszej niż cele i o zmienianiu świata z poziomu własnego talerza – opowiedzą Marzena i Marcin Galiccy założyciele FoodRentgen.

Uwielbiamy gotować i karmić dobrym jedzeniem bliskich. Lubimy widzieć sens w rzeczach, którym oddajemy swoją uwagę, czas i energię. Od 10 lat edukujemy dzieci w domu. W międzyczasie prowadzimy ogólnopolski Program FoodRentgen badający jakość żywności w sklepach. Pragniemy wolności, zdrowia, miłości i dobrobytu. Z wielką pokorą przyjmujemy natomiast wszystko to co do nas przychodzi. Cieszymy się życiem, mając zrozumienie przemijalności chwili. Wszystko mija. Wszystko się zmienia. My również. Jesteśmy w ciągłej zmianie – w podróży. Nie jesteśmy natomiast pewni jak długo ta podróż potrwa, więc korzystamy świadomie. Rodzina jest dla nas niezastąpionym źródłem inspiracji i wielkim nauczycielem. Uczymy się nieustannie …  24h na dobę.

Kilak słów o Food Rentgen …

„Wiem, że nic nie wiem”  Sokrates

Naszym głównym celem jest powszechny dostęp do informacji o żywności. Ale jest też głębszy sens naszych działań. Kierujemy się zdobytą wiedzą i doświadczeniem w zakresie zdrowego i zrównoważonego odżywiania. Mówimy o jakości jedzenia. Myślimy prosto. Powinno być ZDROWO i MIEJSCOWO, i liczyć powinien się CZŁOWIEK. Natomiast jak będziemy myśleć jutro? Może tak jak Sokrates

Zdrowo

Wychodzimy od prostego założenia, że żywność nie powinna nam szkodzić. To, jakie dostarcza wartości, minerały czy witaminy, przestaje mieć istotne znaczenie w sytuacji, kiedy dodatkowo zawiera toksyczne substancje. A często, z powodu intensywnego rolnictwa, i wyjałowionej gleby, żywności brakuje nawet tych wartości odżywczych, dla których ją spożywamy.

Naszym ideałem jest żywność nisko- lub nieprzetworzona; bez konserwantów; bez barwników; bez wzmacniaczy smaku i dodatków chemicznych; wolna od pestycydów; wolna od metali ciężkich; z naturalnych surowców; uprawiana tradycyjnymi metodami. Chcielibyśmy, aby taka żywność stała się dostępna dla każdego.

Miejscowo

Żywność, która wyrosła tam gdzie mieszkamy jest dopasowana do naszych potrzeb. Nie wymaga wysokiego przetwarzania, długiego przewożenia, czy chemicznej konserwacji. Taka żywność jest po prostu świeża, łatwo dostępna i smaczna.

Kupując lokalnie, nie tylko wybieramy świeżość i smak, ale wspieramy rodzime tradycyjne, rolników i przetwórców. Nakręcamy lokalną gospodarkę, a więc wzrasta zamożność lokalnej społeczności. Zapewniamy sobie i swoim bliskim dostęp do pełnowartościowych produktów naturalnych.

Naszym ideałem jest żywność uzyskiwana przy pomocy tradycyjnych metod, ponieważ:

  • warunki jej dojrzewania i przechowywania nie zmieniają się drastycznie w kolejnych etapach drogi na talerz.
  • zachowuje naturalną soczystość i świeżość, która nie musi być podtrzymywana za pomocą syntetycznych środków chemicznych, szkodliwych dla zdrowia.
  • przeważnie nie wymaga dodatkowych metod konserwacji, jest najczęściej nieprzetworzona i występuje we właściwym dla siebie klimacie i czasie.
  • sezonowość niektórych owoców i warzyw decyduje też o właściwościach odżywczych i smakowych. Kupując polskie jabłka w lokalnym sklepiku czy warzywniaku możemy mieć pewność, że okres sprzyjający spożywaniu jabłek przypada na „teraz”. Kupując produkty sprowadzane z innego kraju bądź klimatu tej pewności nie mamy nigdy.

Nasza strona: http://www.foodrentgen.eu